De grootste gehaakte deken ter wereld maken

"Haken is verbinden"
"Het maken van de Grootste Gehaakte Deken van de Wereld, te presenteren in 2018, als Leeuwarden Culturele Hoofdstad van Europa is. Het staat voor veel meer dan een recordpoging: al die draadjes wol staan symbool voor verbindingen. “Het haken staat niet op de voorgrond, het gaat om het verbinden”, zegt initiatiefneemster Monique van der Hoek. 

Iedereen kan een bijdrage leveren aan de deken door een granny square te haken, een vierkantje van tien bij tien centimeter. “Al die vierkantjes haken we aan elkaar tot warme dekens”, zegt Esmeralda, “en daarvan maken we de grootste deken ter wereld.” Monique: “Daarmee symboliseren we: het maakt niet uit wat je doet, al het kleine is van waarde en groeit uit tot iets groots.”

Door het verbinden van vierkantjes ontstaan veelkleurige dekens. “Er zit geen structuur in, maar juist dat maakt de dekens zo mooi’, vindt Monique. “Het staat symbool voor de diversiteit in de samenleving.” In het Guinness Book of Records staat het record nu op 8.000 dekens. “Wij willen er 10.000 halen”, zegt Esmeralda. “Dat zijn vijf voetbalvelden vol, meer dan 8 miljoen granny squares. Iedereen kan aanhaken, alleen of in een groepje." (bron http://www.paletgroep.nl/samenhaken/)

"Iedereen is van waarde en kan meedoen met de Grootste Gehaakte Deken van de Wereld. Als Nederland willen we in 2018 -als Leeuwarden culturele hoofdstad van Europa is- de wereld laten zien dat je in "verbinding" met elkaar door iets kleins te doen iets groots tot stand kan brengen.

Iedereen wordt gevraagd om een granny square van 10x10 cm te haken (meerdere granny squares mag natuurlijk ook) of een gehaakte deken van 140x200 cm te maken. Dat kan je alleen doen maar ook in een groep, met je zangkoor, sportclub of met de kinderen van een basisschool. De losse granny's kan je opsturen zodat mensen in verzorgingstehuizen ze tot een deken aan elkaar haken. Dan sta je ook met hen in verbinding.


Iedereen is van waarde! We hebben minimaal 10.000 dekens nodig, die op de hoeken aan elkaar worden gekoppeld tot één hele grote deken. Na 2018 gaan de dekens naar goede doelen die ze weer uitdelen aan diegenen die een warme deken nodig hebben."


Dat is nog eens creapower! Krijg je ook zin om mee te doen? Ik heb nog wel wat bollen wol liggen, dus ga zeker een paar grannies haken voor dit mooie initiatief. Met wie ga jij de verbinding aan?

Reacties

 1. Indrukwekkende foto met een mooie gedachte.

  Saskia

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat een mooie gedachte. Ik kan helaas niet haken, maar zal dit initiatief onder hakende vriendinnen brengen ;-)

  Groeten Neeltje

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat een mooie manier om van je restjes wol af te komen! Daar ga ik zeker wat granny's voor haken!

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Leuk dat je een berichtje achterlaat!
Thanks for dropping by!