Testen voor grote maten range Itch to Stitch Mountain View Pull-on Jeans

Ik mocht testen voor het nieuwe patroon van Itch to Stich. Kennis Wong, de ontwerpster, heeft vandaag mijn favoriete jeanspatroon, de Mountain View Pull-on Jeans uitgebracht in de maten 22-40 en zij zocht testers. Eerder maakte ik al 3 broeken naar dit patroon in maat 20, maar bij de laatste moest ik echt smokkelen door extra naad toe te voegen (en erg stretchy stof  te gebruiken) om 'm te kunnen dragen. 
Wat heb ik ontzettend veel geleerd van deze testdrive zeg!

Voor de eerste versie hield ik mijn maten aan van heup en taille op haar verzoek en kwam ik uit op maat 30 voor de heupen en 32 voor de taille. De stof  had 30% stretch en bleek echt te groot uit te vallen. 30% stretch op zo'n omvang is ook veel. Ter vergelijk 20% op 10 cm is 2, 30% op 10 centimeter is 3 cm, een verschil van 1 cm. Op 120 centimeter is dat 12 centimeter verschil (24 vs 36 cm)! Ik vermoed dat ze de tekst aan gaat passen over het geadviseerde rekpercentage van de stof voor de grotere maten.
Na het lezen en bekijken van de foto's binnen de Facebook Testgroep besloot ik voor de tweede versie niet uit te gaan van de heupwijdte gemeten over het dikste gedeelte van mijn buik, maar de heupwijdte onder mijn buik. Ik kwam op maat 26 uit als basis. Bij het nameten van de achterkruislengte bleek die ook netjes aan te sluiten op deze maat. Dan moest ik natuurlijk wel een aanpassing doen voor het volume van mijn buik. Kennis suggereerde dat ik een Full Tummy Adjustment (FTA) zou doen, nog nooit van gehoord. Ze deed deze link er ook bij. Ik ben begonnen met lezen en kijken naar FTA's, lang leve mijn abonnement op Bluprint (straks gelukkig weer Craftsy) en de cursus Plus-size Pants Fitting van  Kathleen Cheetham en een complete les over 'tummy adjustments'.
Lekker rekenen, meten, knippen en plakken dus!
De aanpassingen werkte goed uit, de broek viel nu mooi bij de buik. Ik heb 'm ook al regelmatig aangehad met dit weer. Maar toch was ik nog niet helemaal tevreden, ik vond dat ik nog teveel stof had achter bij de benen (foto in de spiegel genomen in een poging te zien hoe ie zat toen ik alleen thuis was haha).
De derde versie werd een lange versie (ook zo'n handige tip uit de testgroep om bij proefstukken een korte versie te maken, scheelt weer stof en goed te dragen in dit jaargetijde). Hier ging ik uit van versie 2, maar maakte in de pijpen smaller om het issue met het teveel aan stof weg te werken. Ook kortte ik het patroon 4 cm in bij de knieën, i.p.v. het gewoon onderaan af te knippen.
Ik maakte een treintje met mijn machines: mijn Toyota Power Fabriq om de broek in elkaar te stikken (inclusief jeansnaald), mijn Pfaff met een topstitch naald en dikker garen voor het doorstikken en mijn nieuwe Bernina lockmachine om de naden netjes af te werken. Dat scheelt een hoopt tijd en garen- en naaldwissels! Helaas moest ik dat treintje 2 maal optuigen, want ik kwam veel te laat achter dat ik de achterpas verkeerd om op aan de broek had gezet en toen had ik alles al gelockt en doorgestikt.....
Terug naar de stoffenwinkel dus om nog een keer deze mooie donkerblauwe stretch stof te halen. Ik vond de combi waar ik mee bezig was met het mooie doorstikgaren van Gütermann toch wel erg mooi. In een middag zat de nieuwe versie nu wel goed in elkaar en wat ben ik er blij mee!
Doorstikken was ook een feestje! De kleur denim en garen pasten zo mooi bij elkaar. Ik gebruikte weer de instellingen die ik eerder al gebruikt had om een mooi stiksel te krijgen. Ik verhoogde de draadspanning en gebruikte een topstitch naald. Voor bovengaren gebruikte ik Gütermann Denim garen en voor het spoeltje 'gewoon' Gütermann garen. Zo makkelijk om twee machines te hebben met ook twee verschillende naalden, ik kon zo met mijn stoel van de ene naar de andere machine rollen. En dan natuurlijk ook nog de locker erbij, hoppa! In een middag zal de hele broek in elkaar.
Hier gaan zeker nog meer versies van volgen en dan maak ik de pijpen nog wat smaller. De broek zit heerlijk en is makkelijk te maken en fijn dat deze nu ook in de grote maten range verkrijgbaar is. Ik hoop dat zij meer patronen gaat uitbreiden en dan test ik graag weer mee als dat mag!

Het patroon is vanaf vandaag verkrijgbaar via de website van Itch to Stitch. Het patroon is verkrijgbaar in de maten 00-20 (maat 48 in NL) en dus nu ook 22-40 (vanaf maat 50 in NL)! Beiden krijg je als je het patroon koopt en heb je het patroon al eerder gekocht, dan krijg je de grotere range er in je downloads automatisch bij. De komende week kan je het patroon met 20% korting kopen, ik kan 'm je van harte aanbevelen, maar dat begreep je vast al!! (en je kan ook nog even spieken op haar blog, dan kom je mij ook tegen met mijn foto haha).
 
maat versie 1: 30->32
stof: stretch denim uit eigen voorraad

maat versie 2: 26 + full tummy adjustment
stof: Bengaline Karteris Barneveld

maat versie 3: 26 + full tummy adjustment + 4 cm ingekort
stof: stretch denim Karteris Barneveld
garen: Gütermann denim M782 kleur 448

*deze post bevat zgn. 'affiliate links', dat wil zeggen dat ik een kleine bijdrage ontvang wanneer je op de link klikt en het patroon koopt.
Het kost jou uiteraard niets extra's. Het enthousiasme dat je leest over het patroon is mijn persoonlijke mening.

 

Reacties